Založ si blog

Trápia Vás bolesti chrbta … ?

    Na túto otázku si väčšina ľudí odpovedá kladne.

Je to v prvom rade prudký civilizačný vývoj v posledných desaťročiach, ktorý sa mimoriadne negatívne podpísal aj pod kvalitatívne nové typy problémov v oblasti zdravia obyvateľstva. Medzi hlavné príčiny moderných civilizačných ochorení v súčasnosti zaraďujeme najmä znečistené životné prostredie, nesprávna životospráva, nesprávne návyky obyvateľstva a nízka zdravotná gramotnosť obyvateľstva.

Civilizačné choroby rozdeľujeme do nasledujúcich kategórií:

  • nádorové ochorenia
  • AIDS
  • závislosti – narkománia, fajčenie a alkoholizmus
  • vertebrogénne ochorenia prejavujúce sa bolesťou chrbtice postihnutej degeneratívnou chorobou chrbtice

Kategória civilizačných chorôb zahŕňajúca degeneratívne zmeny chrbtice na podklade degeneratívnej choroby chrbtice je v súčasnosti v priemyselne vyspelých krajinách považovaná za druhú najčastejšiu príčinu pracovnej neschopnosti a  je najčastejším dôvodom invalidity osôb v produktívnom veku. Epidemiologické štúdie poukázali na to, že až 80% ľudí počas svojho života potrebuje aspoň jedenkrát lekársku pomoc pre vertebrogénne bolesti.
Bolesti chrbta majú závažné sociálne a ekonomické dôsledky. Na liečbu chronických bolesti pripadá približne 75% z vynaložených celkových finančných nákladov na liečbu bolesti chrbta. Aby sme si to preniesli do konkrétnych čísel, celkové náklady na liečbu bolesti v krížoch v USA v roku 2006 prevýšili 100 miliard $, pričom dve tretiny boli dôsledkom straty príjmov zo zamestnania a poklesu produktivity.
Odvtedy tieto finančné náklady podstatne narástli a v súčasnosti možno jednoznačne povedať, že vertebrogénne ochorenia predstavujú najdrahšie ochorenie na svete vôbec.

Odstránenie bolesti spôsobenej degeneratívnou chorobou chrbtice vyžaduje prístup zahŕňajúci prinajmenšom praktického lekára, neurológa, neurorádiológa a neskôr neurochirurga/ spinálneho chirurga, algeziológa a fyzioterapeuta. Je dôležité zavčasu identifikovať zdroj bolesti, posúdiť závažnosť a dynamiku vývoja sprievodných príznakov a poskytnúť pacientom čo najúčinnejší spôsob liečby ich ochorenia. Diagnostiku zdroja bolesti často sťažuje rozdiel medzi štrukturálnymi zmenami zistenými zobrazovacími vyšetreniami – magnetickou rezonanciou alebo CT vyšetrením a klinickým nálezom. Zobrazené štrukturálne zmeny často nemusia byť v príčinnej súvislosti s klinickými príznakmi. Nie sú zriedkavé diagnostické omyly a neúspech liekovej či operačnej liečby, niekedy aj invalidizácia pacientov.

Bolesti krížov patria medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti. Ich veľmi častou príčinou je degeneratívne ochorenie driekovej chrbtice (Degenerative lumbar spine disease, DLSD), ktoré postihuje najmä starnúcu populáciu Európy a USA. Hlavným príznakom, ktorým sa ochorenie manifestuje, je bolesť krížov, bolesť vyžarujúca do dolných končatín alebo ich kombinácia.

Rádiologické RTG nálezy degeneratívnej choroby chrbtice má 100% populácie od štyridsiateho roku života. Až 60 % populácie vo veku nad 70 rokov má nález ťažkého stupňa. Rozdiel medzi stupňom degeneratívnych zmien na zobrazovacích vyšetreniach a teda subjektívnymi a objektívnymi klinickými príznakmi je veľká.
Preto mnohí pacienti s nálezom sú bez ťažkosti a stávajú sa často časovanou bombou akútneho ataku. Výskyt bolesti v krížoch, hlavného príznaku vertebrogénneho ochorenia, v celkovej populácii je 15-45% ročne a celoživotný výskyt dosahuje až 85%. V 5-10% akútny syndróm prechádza v chronický a ten potom predstavuje 80% ekonomických strát v porovnaní so všetkými akútnymi syndrómami.

    Vertebrogénne ochorenia – bolesti chrbta, tak predstavujú najdrahšie ochorenia vôbec a najväčšiu socio-ekonomickú stratu pre spoločnosť.

Dnes je možné ponúknuť na niektoré otázky v liečbe vertebrogénnych ťažkostí oveľa uspokojivejšie odpovede. Je ňou napríklad aj elektrofyziologická potenciálová terapia, ktorá má svoje miesto na úrovni poskytovania zdravotnej starostlivosti vo svete.
V našich podmienkach sa s ňou môžete stretnúť pod názvom impedančná terapia. Práve tato metóda ponúka nový pohľad na liečbu degeneratívnych zmien chrbtice s objektívnou kontrolou zmeny štrukturálnych zmien chrbtice. Danou metódou môžeme civilizačné ochorenie akým je degeneratívna choroba driekovej chrbtice nielen zastaviť ale aj zvrátiť. V konečnom dôsledku pri dodržaní všetkých podmienok a procesov môžeme hovoriť o ozdravení pacienta na takej úrovni, že pri kontrolných vyšetreniach sa prítomnosť degeneratívnej choroby chrbtice už nepreukáže.

Zoznam pacientov Kliniky Kostka

26.06.2018

A tak sa mi splnil sen. Pred časom som sa totiž rozhodol, že by som sa chcel stať lekárom. Iste mi dáte za pravdu, že to nie je najľahšia škola. Pre mňa to platilo taktiež. Niekedy to šlo ľahšie a niekedy ťažšie. Človek sa ale musí vedieť aj zatnúť a premôcť sa. A tak sa učí, a učí, až kým sa nejakú látku nenaučí a ide na skúšku. A potom to príde. Buď [...]

Spine 2018 – Medzinárodná konferencia v Londýne

24.06.2018

Človek by sa nemal báť prezentovať svoje skúsenosti a vedomosti. Nebolo tomu inak ani na medzinárodnej konferencii Spine 2018 v Londýne, kde som prednášal o svojich medicínskych výsledkoch za posledné obdobie. Dostal som možnosť odprezentovať svoju metódu impedančnej terapie zúčastneným profesorom. [...]

Impedančná terapia – elektrofyziologická potenciálová metóda

08.06.2018

Degeneratívne ochorenia chrbtice sú hlavnou príčinou bolesti krku, krížov a dolných končatín či už s alebo bez poškodenia nervových štruktúr v chrbticovom kanáli. Ich výskyt rastie s vekom. Vznik a zhoršovanie degeneratívnych zmien chrbtice významne ovplyvňuje genetická predispozícia, zápalové mechanizmy, telesné preťažovanie, a poruchy výživy medzistavcových [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

pavolkostka

Degeneratívne ochorenie chrbtice je liečiteľné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 38295x
Priemerná čítanosť článkov: 2553x

Autor blogu