Založ si blog

Bolesti chrbta a degeneratívna choroba chrbtice

Bolestivé stavy chrbta sprevádzajú ľudí odpradávna. Prítomnosť bolestí chrbta nemusí vždy signalizovať závažné ochorenie. V bežných podmienkach spájame bolestivé stavy chrbta s únavou, zlým držaním tela, namáhavou prácou alebo psychickým vypätím. Zo skúseností vieme, že veľmi často práve oddych dokáže napomôcť odstráneniu takýchto ťažkostí a preto je vhodné využiť všetky možné a dostupné prostriedky na regeneráciu a možno hneď už v zárodku sa s bolesťou ako takou logicky popasovať.

Štandardne je tento proces spojený s poznaním alebo zážitkom, kedy máme informácie o činnosti, ktorá dokáže pomôcť pri určitých ťažkostiach. Medzi známymi, kamarátmi, alebo medzi blízkymi sa nachádzajú ľudia so “zlatými rukami“, ktorí dokážu nemožné. Pohľadom, pohmatom ale aj dobrým slovom dokážu zistiť, kde sa príčina bolesti po nejakej námahe nachádza. Veľmi často sú to práve oni, ktorí nám pomôžu zbaviť sa prvých ťažkostí.
Čo ak sa ale bolesť vracia? Čo ak je stále medzi procedúrami zázračného suseda alebo chiropraktika menší interval?

Práve tieto údaje sa stali v minulosti nosnými otázkami pri vzniku analýz ako postupovať ak hovoríme o procesoch spojených s riešením takýchto bolestivých stavov. A práve aj na tejto úrovni je potrebné povedať, že pôvod bolesti môže byt častokrát niekde inde ako sa zdá. A preto nikto nikdy nebude môcť zazlievať susedovi alebo zázračnej tete z vedľajšieho vchodu, že urobila niečo zlé. Práve tu má stáť pevnými nohami na zemi medicína a odpovedať na otázky, čo je potrebné urobiť, aby sme tento stav zvládli. Aby sme ho čo najpresnejšie popísali a aby sme vedeli predpovedať, čo sa stane neskôr.

Je oveľa dôležitejšie poznať príčinu vzniku ťažkostí ako sa chorobomyselne zbavovať bolesti pokutnými postupmi.

Práve tu radíme aj bolestivé stavy, ktoré sa vyvíjajú na podklade degeneratívnej choroby chrbtice.

Degeneratívne zmeny chrbtice sprevádzajú fyziologické starnutie. Spôsobujú poruchy trojkĺbových komplexov – to znamená platnička a dva malé kĺby chrbtice, ktoré nazývame facetové kĺby. Môžu byť príčinou zatlačenia a poškodenia nervových koreňov prebiehajúcich v chrbtovom kanáli. Začínajú sa vyvíjať už v mladosti, približne po 20 roku života, najčastejšie v driekovej oblasti, ktorá je najviac zaťažovaná. Sú príčinou bolesti v krížoch, ktoré sú druhou najčastejšou chorobou po infektoch horných dýchacích ciest.

Presné údaje o výskyte degeneratívneho ochorenia lumbálnej chrbtice nie sú známe. Degeneratívna choroba platničiek, ktorá spúšťa degeneratívnu kaskádu chrbtice sa prejavuje v mladom a strednom veku. Prvý krát ju popísal Kirkaldy-Willis v roku 1970. Najviac postihnutí sú ľudia vo veku okolo 40 rokov. Nálezy zobrazovacích vyšetrení potvrdzujú, že vyskyt narastá s vekom a rovnakou mierou postihuje mužov aj ženy. Avšak nález degenerovanej platničky neznamená, že je aj zdrojom pacientovej bolesti.
Až 35% osôb vo veku 20-39 rokov, ktorí ťažkosti nepopisujú, má na MR nález vyklenovania platničky (bulging) do chrbticového kanála. Frekvencia výskytu týchto zmien stúpa s vekom a typicky postihuje osoby nad 50 rokov, pričom prevažujú muži.
CT a MR štúdie u osôb bez príznakov nad 40 rokov preukázali u 28% nález degeneratívnej lumbálnej sténozy – zuženia chrbticového kanála a väčšina z osôb nad 60 rokov má na zobrazovacích vyšetreniach známky zúženia chrbticového kanála. Kedže väčšina pacientov s mierným stupňom zúženia chrbticového kanála je bez ťažkostí , absolútna frekvencia jej výskytu sa len odhaduje. ( chrbticový kanál je priestor kde je umiestnená miecha s jej prislúchajúcimi nervami )
Práve na základe takýchto informácii je potrebne dodať, že liečiť bolesti krížov je potrebné na určitej odbornej úrovni, s patričným vzdelaním a nepochybne so skúsenostami. V blogoch si vám dovolím ponúknuť pohľad na to, ako prebieha degeneratívna choroba platničky, aké sú možnosti liečby a podobne.

Zoznam pacientov Kliniky Kostka

26.06.2018

A tak sa mi splnil sen. Pred časom som sa totiž rozhodol, že by som sa chcel stať lekárom. Iste mi dáte za pravdu, že to nie je najľahšia škola. Pre mňa to platilo taktiež. Niekedy to šlo ľahšie a niekedy ťažšie. Človek sa ale musí vedieť aj zatnúť a premôcť sa. A tak sa učí, a učí, až kým sa nejakú látku nenaučí a ide na skúšku. A potom to príde. Buď [...]

Spine 2018 – Medzinárodná konferencia v Londýne

24.06.2018

Človek by sa nemal báť prezentovať svoje skúsenosti a vedomosti. Nebolo tomu inak ani na medzinárodnej konferencii Spine 2018 v Londýne, kde som prednášal o svojich medicínskych výsledkoch za posledné obdobie. Dostal som možnosť odprezentovať svoju metódu impedančnej terapie zúčastneným profesorom. [...]

Impedančná terapia – elektrofyziologická potenciálová metóda

08.06.2018

Degeneratívne ochorenia chrbtice sú hlavnou príčinou bolesti krku, krížov a dolných končatín či už s alebo bez poškodenia nervových štruktúr v chrbticovom kanáli. Ich výskyt rastie s vekom. Vznik a zhoršovanie degeneratívnych zmien chrbtice významne ovplyvňuje genetická predispozícia, zápalové mechanizmy, telesné preťažovanie, a poruchy výživy medzistavcových [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

pavolkostka

Degeneratívne ochorenie chrbtice je liečiteľné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 38203x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Autor blogu