Založ si blog

Liečba bolesti chrbta – Elektrofyziologická potenciálová terapia

Liečba bolesti chrbta na podklade degeneratívnej choroby chrbtice vyžaduje často spoluprácu lekárov z viacerých odborov medicíny – praktický lekár, neurológ, fyziater, ortopéd, algeziológ, neurochirurg, reumatológ či psychológ. Každému pacientovi je potrebné nastaviť liečbu na mieru, podľa závažnosti klinického obrazu a jej príčin.

Logika v liečbe:

1. Pokojový režim

V prvom rade je potrebné pacienta čím skôr zbaviť bolesti a urobiť opatrenia, ktoré  podporujú obnovu  narušenej funkcie chrbtice  a hojenie poranených tkanív. Dôležité je tiež dosiahnuť uvoľnenie spazmov chrbticových svalov a tým urýchliť obnovenie funkcie postihnutej časti pohybového systému. V tomto štádiu je potrebné aby v spolupráci s rehabilitačným pracovníkom  našiel pacient úľavovú polohu, ktorá býva individuálna.

2. Fyzikálna liečba

– interferenčné prúdy alebo potenciálova terapia
– transkutánna elektrická nervová stimulácia -TENS
– laser
– ultrazvuk

Aplikujeme na postihnutú oblasť chrbtice. Kúpeľná liečba sa v tomto štádiu nepovažuje za prospešnú.

3. Medikamentózna liečba

– použitie liekov na tlmenie bolesti a liečbu možných zapalových zmien
– Injekčná a infiltračná liečba
– techniku suchej ihly
– akupunktúry
– infiltrovania  spúšťových bodov a podobne

4. Ozónoterapia

– minimálne invazívna liečebná metóda pri ktorej sa aplikuje zmes ozónu pod CT kontrolou

5. Psychiatrická a psychologická liečba

Mnohí pacienti s chronickou bolesťou chrbta majú depresiu a/alebo závažné psychosociálne faktory,  ktoré prispievajú  k pretrvávaniu bolesti.

6. Neuromodulačná liečba

Ide o stimuláciu miechy a zadných koreňov. Tento spôsob je využívaný na liečbu  veľmi silných  chronických bolesti chrbtice .

7. Chirurgická liečba

V posledných 15 rokoch došlo k výraznému rozvoju chirurgickej liečby degeneratívnych  ochorení  lumbosakrálnej  chrbtice.

8. Použitie kmeňových buniek

Tento druh liečby sa pri aplikácii do poškodených platničiek degeneratívnou chorobou neosvedčil.

 

V jednotlivých bodoch som si dovolil popísať zaužívané postupy v liečbe degeneratívnej choroby chrbtice a jej komplikácií. Je dôležité povedať, že v súčasnosti ani jeden zo štandardne používaných postupov neprináša po liečbe ozdravenie pacienta.

Hovoríme teda hlavne o protibolestivej terapii, ktorej výsledkom nie je ozdravenie pacienta ale len spomalenie alebo v lepšom prípade zastavenie progresie tohto civilizačného ochorenia.

Vo väčšine prípadov dochádza k stabilizácii pacienta na úrovni bolestivého stavu, avšak pri opakovaných zobrazovacích vyšetreniach zisťujeme, že degeneratívna choroba sa rozvíja  aj naďalej. Na úrovni porovnávania objektívnych nálezov z pohľadu magnetických rezonancií neexistujú žiadne štúdie pracovísk na Slovensku ani vo svete, ako by sa dala táto degenerácia chrbtice zastaviť.

Odpoveďou, ako v pri takomto ochorení postupovať, je elektrofyziologická potenciálová terapia. V našich podmienkach sa nám podarilo vylepšiť danú metódu. Použitím špecifického elektrického impulzu v kombinácii s terapiou suchej ihly sme vypracovali postupy pre impedančnú terapiu.
Impedančná terapia ako  bezlieková terapia degeneratívneho ochorenia chrbtice sa stáva medicínskym postupom s objektívne merateľným výsledkom ozdravenia pacienta s degeneratívnou chorobou chrbtice.

Degeneratívnu chorobu chrbtice ako civilizačné ochorenie dokážeme liečiť a prejavy degeneratívnej choroby chrbtice vyliečiť.

 

MUDr. Pavol Kostka – neurológ

Zoznam pacientov Kliniky Kostka

26.06.2018

A tak sa mi splnil sen. Pred časom som sa totiž rozhodol, že by som sa chcel stať lekárom. Iste mi dáte za pravdu, že to nie je najľahšia škola. Pre mňa to platilo taktiež. Niekedy to šlo ľahšie a niekedy ťažšie. Človek sa ale musí vedieť aj zatnúť a premôcť sa. A tak sa učí, a učí, až kým sa nejakú látku nenaučí a ide na skúšku. A potom to príde. Buď [...]

Spine 2018 – Medzinárodná konferencia v Londýne

24.06.2018

Človek by sa nemal báť prezentovať svoje skúsenosti a vedomosti. Nebolo tomu inak ani na medzinárodnej konferencii Spine 2018 v Londýne, kde som prednášal o svojich medicínskych výsledkoch za posledné obdobie. Dostal som možnosť odprezentovať svoju metódu impedančnej terapie zúčastneným profesorom. [...]

Impedančná terapia – elektrofyziologická potenciálová metóda

08.06.2018

Degeneratívne ochorenia chrbtice sú hlavnou príčinou bolesti krku, krížov a dolných končatín či už s alebo bez poškodenia nervových štruktúr v chrbticovom kanáli. Ich výskyt rastie s vekom. Vznik a zhoršovanie degeneratívnych zmien chrbtice významne ovplyvňuje genetická predispozícia, zápalové mechanizmy, telesné preťažovanie, a poruchy výživy medzistavcových [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

pavolkostka

Degeneratívne ochorenie chrbtice je liečiteľné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 38200x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Autor blogu